خطبۀ نخست
بسم الله الرحمن الرحیم
قیام لله یا قیام للنفس
امروز آخرین محرم است و فردا ماه صفر شروع میشود، ماههای محرم و صفر یادآوری قیام لله حضرت سیدالشهداء سلام الله علیه است که درس و الگویی بزرگ برای همۀ ماست. بندۀ حقیر در ماه محرم، محور بحثهای خود را قیام لله و تطبیق آن با قیام حضرت سیدالشهداء قرار دادم. و خطبۀ اول هم دعوت به تقوا را با همین بحث عرض خواهم کرد.
قران دستوری جامع به پیروان خود میدهد: «قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَهٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنى وَ فُرادى» [سباء: 46] شما را تنها یک پند و موعظه میدهم که فقط برای خدا قیام کنید: فردی تا طاغوت نفس را به زمین بزنید و خدا را در قلب و جانتان جایگزین کنید که در حقیقت جان و قلب شما فقط با خدا آرام میگیرد. و جمعی که نظامهای طاغوتی را کنار بزنید و نظام الهی و اسلامی را حاکم کنید تا فقط خدا در اجتماع بشری حکومت کنند و ولایت خدا جریان داشته باشد. در هر دو صورت، باید ولایت خدا جریان داشته باشد: در جان ما و در اجتماع و جامعۀ ما.
برادران و خواهرن نمازگزار! قیام ما یا لله است یا للنفس. قیام لله یا قیام للنفس از حیث وجودی و ماهوی باهم تفاوت دارند. قیام لله به پشتوانۀ الهی انجام میشود، اما پشتوانۀ قیام للنفس، قدرت مادی است، خیلی تفاوت است که کسی به قدرت خدا وابسته باشد و دیگری به قدرت اسلحه و امکانات مادی خود، و ثروت و قدرت خود و خاندان و باند خود!
نشانۀ قیام لله آن است که همۀ کارها خالصاً لله است، و ترسی از قدرتهای مادی نیست. اما قیام للنفس، با محاسبات مادی پیش میرود و ترس از قدرت دیگران و سازش و فساد و تخلف در آن فراوان دیده میشود.
نمونۀ اعلای قیام لله در نهضت عاشورا است، که دو جنبۀ فردی و عرفانی و معرفتی و جمعی و اجتماعی در آن موج میزند. امام حسین سلام الله علیه به سوی حق و خدا حرکت کرد تا به دیدار دوست برسد و این یک جنبه از قیام حسینی سلام الله علیه بود. همچنین برای اقامۀ حق و دین خدا قیام کرد تا امت اسلام از انحراف بزرگی که کیان دین را میزند، رهایی یابد. و این منطق قرآن است که امام حسین سلام الله علیه در قیام الهی خود به ظهور رسانند و ما را هم به آن دعوت کردند و میکنند.
امام حسین سلام الله علیه یک نفر است، اما به بیان قرآن خود یک امت است، او امامی است که به تنهایی بار امت اسلام را برای تحقق حق به دوش کشید.
نمونۀ قیام للنفس را هم در افرادی چون عبدلله بن عمر، عبدالله بن زیبر، بنیامیه، ابن مرجانه، عمر به سعد و شمر و خواص و عوام کوفه میبینیم که چه جنایت عجبیبی را آفریدند. آری قیام حسینی ابدی است، زیرا هویت و ماهیت آن قیام لله است، و نفرین دشمنان و قاتلان وی نیز ابدی است، زیرا خواستند نور خدا را خاموش کنند و برای ابد از رحمت الهی دور شدند. این منطق قران و سنت الهی است و ما هم باید تکلیف خود را مشخص کنیم، ما که حسینی هستیم، آیا عاشورایی و کربلایی هستیم؟ یا نفسانیت، ما را به زمین چسباننده و دنیا ما را فریب داده و شیطان بر ما تسلط پیدا کرده و قیام للنفس داریم؟!
ضرورت تقوا
تقوا یعنی اینکه ما از خودمان مراقبت کنیم که جز برای خدا قدمی برنداریم، تقوا یعنی ما حسینیان که محبت امام حسین سلام الله علیه در قلبمان موج میزند، عاشورایی و کربلایی شویم و تا پایان با کاروان حضرت سیدالشهداء علیه السلام باشیم و آماده باشیم برای دین خدا هر هزینهای را بپردازیم، از تهدیدها و تهمتها و شلوغکاریها و قدرتهای مادی نهراسیم و تطمیع پول و ثروت دیگران نگردیدم و تحمیق هم نشویم و فریب دنیا و نفس و شیطان و شیطانصفتان را نخوریم که چهرۀ جعلی از خود میسازند و حق را با باطل خود میپوشانند. این کلام امام حسین سلام الله علیه را در صبح روز عاشورا را در گوش خود بکنیم:
«عِبادَاللَّهِ! اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مِنَ الدُّنْیا عَلى حَذَرٍ» «بندگان خدا تقوا الهی داشته باشید و از دنیا دوری کنید»
«فَإِنَّ الدُّنْیا لَوْ بَقِیَتْ لِأَحَدٍ أَوْ بَقِىَ عَلَیْها أَحَدٌ کانَتِ الْأَنْبِیاءُ أَحَقُّ بِالْبَقاءِ، وَ أَوْلى بِالرِّضى، وَ أَرْضى بِالْقَضاءِ» «اگر دنیا براى کسى باقی مىماند یا کسى در آن جاودانه مىماند، پیامبران به بقا شایستهتر بودند (زیرا آنان) به جلب رضایت، سزاوارتر و به قضاى الهى خشنودتر بودند»
«غَیْرُ أَنَّ اللَّهَ تَعالى خَلَقَ الدُّنْیا لِلْبَلاءِ» «جز اینکه دنیا برای آزمون آفریده شده است»
«وَ خَلَقَ أَهْلَها لِلْفَناءِ» «و اهل دنیا برای فنا و نابودی آفریده شدهاند»
«فَجَدیدُها بالٍ» «تازۀ آن کهنه است»
«وَ نَعیمُها مُضْمَحِلٌّ» «نعمتهای آن زوالپذیر است»
«وَ سُرُورُها مُکْفَهِرٌّ» «شادمانی آن همراه با غم و آفت است»
«وَ الْمَنْزِلُ بُلْغَهٌ» «و منزل ناپایداری و موقتی است»
«وَ الدَّارُ قُلْعَهٌ» «خانهای است که بناچار باید از آن رفت»
«فَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوى، فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ». «بنابراین از دنیا توشه بردارید، و بهترین رهتوشه، تقواست، تقواى الهى پیشه کنید تا رستگار شوید». [تاریخ ابن عساکر: 14/218]
خطبۀ دوم
کرونا و وظایف ما
متأسفانه ویروس منحوس کرونا بشدت در ایران و جهان جولان میدهد و هنوز هم راهی برای رهایی از آن پیدا نشده است. نماز جمعه هم متأثر از آن دو بار تعطیل شد. آمار خوب نیست، و آماری که دیروز منتشر شد، قربانیان کرونا را برای روز بیست و هفتم شهریور176 نفر اعلام کرد که آمار نگرانکنندهای است. تهران هم در وضعیت قرمز است. چه باید کرد؟
اولاً کادر درمانی و پزشکی و پرستاران زخمات خودشان را میکشند. وقتی به بیمارستان میرویم از تلاش آنان مطلع میشویم که همینجا از آنان تشکر میکنیم.
ثانیاً برخی از مردم ـ جداً ـ رعایت میکنند، به ویژه متدینین رعایت میکنند. بیان شد که نمازهای جمعه و مراکز مذهبی بیشترین رعایت نسبت به دستورات ستاد مقابله با کرونا را دارند. اما برخی بیتوجه هستند و هم خودشان را گرفتار میکنند و هم مردم را. متأسفانه دولت هم تصمیم قاطع در برخورد با خاطیان نمیگیرد و فقط به توصیه و پیشنهاد بسنده میکند. انگار ما دچار نوعی مدیریت مشوش هستیم که زحمات کادر درمانی و مردم را بهدر میدهد.
بنده در این مجال به دولت کاری ندارم. ما چه باید بکنیم؟ شما امام عزیز ما را ببینید که حتی مجالس روضۀ حسینه را هم به تنهایی اقامه میکنند و گوشهای مینشیند و برای جد غریبشان گریه میکنند. ما باید جداً رعایت کنیم. اما یک جنبۀ مهم دیگر هم است و آن دعا و تضرع به پیشگاه الهی است که این بلا را از کشور و مردم ما و مسلمانان و جهانیان برطرف فرماید. و به ناتوانیها بشر رحم کند. دعا هم دعای جمعی و هم دعا در خلوت به ویژه دعاهای نیمۀ شب و توسل به ساخت مقدس ائمۀ اطهار علیهم السلام بالاخص به حضرت ولی الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف خیلی مهم است و نباید از آن غافل بود.
خدایا ما عاجز و ناتوان هستیم؛ یک ویروس کوچک عجز بشر را نشان داد که با اینهمه ادعا، هیچ نیست. از تو میخواهیم که به ما رحم فرمایی و همۀ ما را از لطف و کرم خودت برخودار فرمایی و شر این ویروس منحوس را از کشور و ملت ما و جوامع اسلامی و ملل جهان برطرف فرمایی.
خدایا بحق ولی و حجت؛ این مهم را به دست دانشمندان متدین و حزب اللهی ایران انجام بده تا چشم و دست جهان به دل و عقل ایران اسلامی دوخته شود.
هفتۀ دفاع مقدس؛ رمز ما میتوانیم!
هفتۀ دفاع مقدس شروع میشود. این هفته نماد عزت یک ملت بزرگ است که برای پاسداری از انقلاب اسلامی خود است که در جنگی که استکبار جهانی بر این ملت تحمیل کرد، توانست با مدیریت جهادی و استقامت و پایداری جانانه دفاع کند و اینگونه دفاع ملت ایران دفاع مقدس شد! ملت ایران برای رسیدن به اهداف خود پایداری و استقامت کرد و شهید داد و هزینههای سنگین داد، دچار خسارت و زحمت شد، اما هرگز تسلیم نشد و با جهان استکبار سازش نکرد. یکی از درسهای دفاع مقدس، عزمِ جزم ملت و جوانان متدین آن برای خواستن و توانستن است.
یکی از نمادهای فرهنگی استعماری، شعار «ما نمیتوانیم» بود که در رژیم گذشته رواج داشت و کشور را به صورت کلی وابسته به غرب به ویژه امریکا کرد. اما حقیقت شعار «ما نمیتوانیم» چه بود؟ حقیقت آن «ما نمیخواهیم» بود. استعمار به کشور و دولتمردان و روشنفکران وابسته قبولانه بود که باید وابسته به غرب باشند تا بتوانند در دنیای مدرن زندگی کنند و به این دلیل ارادۀ آنان را از ایشان گرفته بود و هرچه غربیان برایشان دیکته میکردند، بدون چونوچرا اجرا میکردند، چون بردگانی که هیچ اختیاری از خود نداشتند.
اما امام عزیز ما روح خواستن و اراده و عزم ملت را در ایرانیان به ویژه جوانان زنده کرد، ملت مسلمان که تکیهگاهش خدای تعالی است، حتماً میتواند به اهداف خود جامۀ عمل بپوشاند. این هنر امام ما بود، که روح خواستن و توانستن را در ملت ما بیدار کرد. ما با همین سرمایه در انقلاب اسلامی بر رژیم منحط پهلوی فائق آمدیم و با همین سرمایه و با استقامت در مسیر به اهداف خود رسیدیم و در جنگ تحمیلی نیز سربلند بیرون آمدیم و با همین سرمایه و استقامت هم توانستیم تا اینجا بیایم.
اما هرجا درجا زدیم و عقب نشستیم، به آن دلیل بوده که از روح «ما میتوانیم» فاصله گرفتیم، یعنی نخواستن که روی پای خود بایستیم و برای ایستادگی خود هزینه بدهیم، و تسلیم فکر نادرست غرب شدیم و راه چاره را در سازش با غرب و غربیان دیدیم و به این دلیل عقب افتادیم و هزینه دادیم.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم میفرمایند: «أن تَستَقیموا تفلحوا» [کنزالعمال: 3/58] «استقامت داشته باشید تا رستگار و پیروز شوید.» این درس دفاع مقدس به ماست. چقدر این سالها برخی از ما و مسئولان ما این درس را فراموش کردند و ملت را گرفتار دشمن عنود نمودند که میبینیم و خدا کند که پند بگیرند.
بنابراین دفاع مقدس درسهای مهمی برای ما دارد. آزمون دشواری بود که سربلند از آن بیرون آمدیم که مهمترین آن همین بروز و ظهور روح خواستن و توانستن بود، ما اراده کردیم که روی پای خود بایستیم و باورمان شد که میتوانیم و ایستادگی کردیم و پیروز شدیم. جنگ خسارتهای زیادی داشت، اما در کنار آن جوهرۀ انسانها بروز کرد و دفاع مقدس جلوهگاه مردان و زنان بزرگ و سختکوش شد. چرا؟ زیرا آنان برای خدا استقامت کردند و حاضر شدند جان و مال خود را بدهند، اما عزت و شرف اسلامیشان لگدمال نشود. این فایده و منفعت کمی برای ما نبود، بلکه از همۀ خسارتهایی که دیدیم، منفعتش بیشتر بود.
چگونه امام به یک عده جوان که کارآزمودۀ جنگ هم نبودند، اطمینان کرد؟ و آنان به وسط میدان آمدند و چنان جوهرهای از خود بروز دادند که همۀ دنیا را مبهوت خود کردند؟ دلیل آن را در همین فعل خواستن و توانستن است. آنان با توکل به خدا و فقط برای خدا، به میدان عمل آمدند و برای تحقق اهداف الهی تا پای جان ایستادگی کردند.
مدیریت جهادی
الان کشور ما از لحاظ مدیریتی در بحران است، متأسفانه در برخی بخشهای کشور، ناکارآمدی ظاهر است که به هیچوجه قابل پنهان نیست، مشکلات اقتصادی، گرانی لجامگسیخته، دستدرازیها به بیت المال و منابع ملی و طبیعی با قیافههای حق بجانب، بیعدالتیها و فسادهایی که در جریان خصوصیسازی و امثال آن انجام شد، بیتوجهای و تسامح در برخورد با مفسدان که آنان را جری کرد ـ نمونههای آن در لواسان دیدیم و میشناسیم ـ نشان میدهد که ما در چرخۀ مدیریتی، جهادی عمل نکردیم و مدیریت جهادی نداشتیم.
ما اگر بخواهیم کشور به سرمنزل مقصود برسد و از مشکلات نجات پیدا کند، راهش همین مدیریت جهادی است، مدیریت جهادی، یعنی مدیریت شجاعانه، امیدوارانه، مدبرانه تا ساختارها را اصلاح کند، نه اینکه حاضر نباشد از اتاق و پشت میزش تان بخورد و با همۀ مسائل منفعلانه برخورد کند.
بحث زیاد است و وقتش که شد، بیشتر باهم صحبت میکنیم.
مکانیزم ماشه
یک تذکری هم دربارۀ مکانیز ماشه عرض کنم.
امریکا اعلام کرده است که در روز شنبه 29 شهریور همۀ تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران[1] یا مکانیزم ماشه[2] یا مکانیزم حل اختلاف برجام را فعال خواهد کرد.
اولاً تعبییر مکانیزم ماشه در سند برجام بکار نرفته است، یعنی مکانیز ماشه اصطلاح رسانهای است. در برجام از اصطلاح «مکانیزم حل اختلاف»[3] استفاده شده است.
ثانیاً سال 1392 مذاکرات 1 به علاوه پنج شروع شد، طرفین که به یکدیگر نامطمئن بودند و «مکانیزیم حل اختلاف» را گذاشتند تا اگر برجام حفظ نشد، همه چیز به پیش از مذاکرات برگردد.
ثالثاً امریکا می خواهد با یکجانبهنگری[4] و زورگویی، علیرغم اینکه از برجام خارج شده است این مکانیزم را فعال کند و از قدرت خود در شورای امنیت برای این هدف استفاده خواهد کرد. و مکانیزم شورای امنیت هم بهگونهای است که اجازۀ چنین اقدامی را به امریکا میدهد که زیادهخواهیها و یکجانبهگرایی و زورگوییهایی خود را به کرسی بنشاند، اگرچه دو عضور دائم شورا ـ یعنی چین و روسیه ـ رسماً با این اقدام مخالفت کردهاند و انگیس و فرانسه هم گفتهاند، آمریکا نمیتواند تحریمها را یکجانبه برگرداند. اما تلویحاً پذیرفتهاند که چالش حقوقی جدیدی در شورای امنیت ایجاد میشود که بحثهای طولانی سرخواهد گرفت که البته به نفع ما نیست.[5]
اما نکته آن است که اگر امریکا موفق شود، و حرفش را به کرسی بنشاند، معنایش شکست کامل برجام و مرگ کامل برجام است. یعنی راهی که دولت هفت سال رفت، و همۀ امکانات ملت را به آن بست، باید از همان راه برگردیم![6]
البته شرطش آن است که امریکا بتواند زورگویی خود را به کرسی بنشاند، اگر توانست، ما به پیش از سال 1392 بازمیگردیم و با هفت سال فرصتی که از دست دادیم! اگرچه الان هم در وضعیتی بهتر از آن نیستیم.
طبری و مبارزه با فساد
حکم طبری و دیگرانی که در لواسان و در ماجرای کلاک فساد و تخلف کردند، صادر شد.[7] اگرچه برخی تلاش کردند اهمیت این حکم را کمرنگ کنند و پیرامون آن شبهه ایجاد کنند، اما نکتۀ مهم آن است که این حکم ما را امیدوار کرد که تخلفات و فسادهای دیگری که در لواسان و مناطق مشابه انجام میشود و گروهی سرویسدهنده و سرویسگیرنده ـ تواصیکنندگان به شر ـ دور هم جمع میشوند و به زمینهای ملی، و تپهها و منابع طبیعی و محیط زیست تجاوز میکنند، یا شهر و روستا را به ثمن بخس را به ما بهترون میفروشند آنان نیز در نوبت قرار گرفتند.
ما جداً از اطلاعات و قوۀ قضائیه میخواهیم که با جدیت بیشتری در این پروندهها ورود کنند. فقط این نباشد که زمین به یغما برده شده، برگردد، یا ویلایی که به خلاف ساخته شده است، تخریب گردد یا بدتر سروته آن با جریمه هم آید. بلکه کسانی که زمینخواری کردند و فساد نمودند هم مجازات شوند و این مسأله هم ریشهای بررسی شود تا راه برای متخلفات بکلی بسته شود. ما منتظریم و امیدوار.
پینوشتها
[1] الیوت آبرامز(Elliott Abrams) نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا صبح پنجشنبه 27 شهربور 99 (برابر با 17 سپتامبر 2020) در یک نشست خبری در واشنگتن گفت، تمام تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران ساعت ۸ شب شنبه ۲۹ شهریور به وقت آمریکا(برابر با 8 صبح یکشنبه 30 شهریور 99 به وقت تهران) بازگردانده خواهند شد.
این همان وعدهای است که پنجشنبه 30 مرداد 99 (برابر با 17 آگوست 2020 ) وزیر خارجه امریکا اعلام کرد و با توجه به اینکه نتوانسته بود با قطعنامهای مجزا تحریم تسلیحاتی ایران را به تعویق بیاندازد. به عنوان عضوی از اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد براساس مفاد قطعنامه 2231 شکایت خود را علیه ایران اعلام و فرایند موسوم به اسنپ بک یا مکانیزم ماشه را فعال کرد.
اما یک نکته مهم یادتان باشد، الیوت آبرامز(Elliott Abrams) که از 16 مرداد99 جانشین برایان هوک شده است. همزمان تصدی مقام نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ونزوئلا و ایران را برعهده دارد! اینکه چرا ناگهانی برایان هوک (همان زبردست متخصص براندازی که خیلیخیلی برایش سرمایهگذاری کرده و رویش حساب میکردند) را امریکاییها برکنار و یکنفر مرتبط با ونزوئلا و ایران را جایگزین کردند به نظرم به ماجرای انفجار ناو امریکایی در 22 تیر 99 مربوط باشد. ناو جنگی آمریکایی «بونهام ریچارد» ((USS Bonhomme Richard ۲۲ تیرماه در بندر سن دیگو بر اثر یک انفجار داخلی مشکوک، دچار آتشسوزی شدید شد. سردار اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه 24 تیر ماه گفت: «آمریکاییها بیخودی دنبال مقصر نگردند و دیگران را متهم نکنند. این آتشی است که خودشان روشن کرده اند و…» خطاب به دولت آمریکا، یادآور شد: «هنوز روزهای خوشیهای شماست روزهای بسیار سخت و حوادث سختی پیش روی شما و رژیم صهیونیستی است». ظاهرا در ونزوئلا خبرهایی است و به همین دلیل برایان هوک جای خودش را به آبرامز داده است.
[2] «اسنپ بک» (Snap Back) یا «مکانیزم ماشه»
[3] DISPUTE RESOLUTION MECHANISM
[4] قطعنامه مجزای آمریکا علیه ایران، روز جمعه 24 مرداد 99 (برابر با 14 آگوست 2020 میلادی) مطرح شد و با ۱۱ رأی ممتنع، دو رأی مخالف چین و روسیه و تنها دو رأی موافق امریکا و جمهوری دومینیکن از تصویب بازماند. (برای تصویب میبایست اولاً حداقل 9 رای موافق میآورد و ثانیاً علیرغم رای 9 عضو، وتو هم نباید میشد) .
روحانی و ظریف از این ماجرا به عنوان پیروزی ایران و انزوای آمریکا یاد کردند و ظریف آن را به عنوان نشانهای از زندهبودن و به نفع ما بودن برجام نام برد. اما پیروزی در هنگامی تحقق مییافت که آرای 11 عضوی که رای ممتنع دادند نیز به منفی تبدیل میشد که اینگونه نبود و نمایندگان انگلیس و فرانسه حرفهای تندی علیه ایران زدند.
متن قطعنامه پیشنهادی آمریکا به صورت یک خطی این بود که «تاریخ اتمام تحریم تسلیحاتی ایران در قطعنامه 2231 به مدت 13 سال به تعویق بیافتد». طبق قطعنامه 2231 ایران از 27 مهرماه (99 برابر با 18 اکتبر2020 )از تحریم تسلیحاتی خارج می شود.
[5] امریکا در این رابطه تلاشهای چندماهه ای برای جلب حمایت کشورهای عضو شورای امنیت (دائم و غیردائم) انجام داده بود و تلاشهایش تا اینجا نتیجه نداده است. اما ریشه ماجرا در زیادهخواهی و یکجانبهگرایی و زورگویی امریکاست که همچنان ادامه دارد و به مهمیز قانون و شورای امنیت در نمیآید و میخواهد یکجانبه با زورگویی تحریمهای قطعنامههای قدیمی را علیه ایران فعال کند.
اوّلین و مهمترین تجربه شورای امنیت در این رابطه (یکجانبه گرایی امریکا) در خصوص صدور مجوّز توسّل به زور، در قبال بحران کویت (یا جنگ دوّم خلیج فارس) بود. بعد از اشغال خاک کویت در سال 1990 میلادی (11 مرداد 1369) شورای امنیت به ابتکار آمریکا قطعنامه پراهمیت 678 را صادر و در این قطعنامه مجوّز توسّل به زور علیه کشور نامبرده را صادر کرد و شاهد بودیم که نیروهای نظامی عمل کننده نماینده سازمان ملل متّحد نبودند بلکه تحت فرماندهی ژنرال شوارتسکف از کشور آمریکا و تحت پرچمهای ملّی خود عمل میکردند. ژنرال شوراتسکف نیز حکم خود را از رئیسجمهور آمریکا و نه شورای امنیت دریافت کرده بود.
متاسفانه سوابق اقدام امریکا در حمله به افغانستان و عراق نشان داده است که شورای امنیت به هیچ اصل و قاعدهای پایبند نیست و نحوه احراز وظیفه حفظ صلح فارغ از هر گونه محدودیتی تابع اراده قدرتهای حاضر در شورا است و قدر مسلّم آنکه با توجّه به موقعیت قدرتهای بزرگ در این شورا، در عمل اراده شورا نیز تابع متغیرهایی است که قدرتها تعیین می کنند. در نتیجه از روز یکشنبه آینده ما شاهد کلیدخوردن مباحث حقوقی خواهیم بود که آیا از نقطهنظر حقوقی، حقیقتاً عملکرد یکجانبه آمریکا عدول از موازین منشور و حقوق بین الملل هست یا خیر؟ به نظر میرسد روحانی حقوقدان و ظریف مذاکرهگر از این چالش بدشان نیاید.
از میان کشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل روسیه و چین نظرات قاطعانه و مخالف این اقدام امریکا دادهاند و فرانسه و انگلیس هم در ظاهر اعلام کردهاند که امریکا نمیتواند یکجانبه تحریمها را باز گرداند اما تلویحاً پذیرفتهاند که اقدام امریکا یک چالش حقوقی در شورای امنیت را کلید خواهد زد. بدین معنا که آئین نامههای شورا در این رابطه شفاف نیست و خلاصه یک سرکاری طولانی و جدید در پیش خواهیم داشت.
[6] دقت کنید که ما سه تا سند داریم:
شماره 1 – سند مورخ 24 نوامبر 2013 در ژنو(3 آذرماه 1392) بنام مخفف بام(یا برنامه اقدام مشترک مخفف انگلیسی اش می شود« JPOA»).
شماره2 – سند مورخ 14 جولای 2015 در وین(23 تیر 1394). یا همان برنامه جامع اقدام مشترک(برجام که مخفف انگلیسی اش می شود« JCPOA»).
شماره3- قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد مورخ 20 جولای 2015( 29 تیر 1394)
درسند شماره 1 آمده است که در اقدام بعدی(یعنی سند شماره 2) توافقات و مشروحش را می نویسیم.
در سند شماره 2 آمده است که برجام براساس توافقات سند شماره 1 نوشته می شود و با اقدام بعدی(یعنی سند شماره 3«قطعنامه 2231» تضمین خواهد شد).
در سند شماره 3 که قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است (متن اصلی آن بجز پیوستهایش دارای30 ماده است) از مذاکرات قبلی حمایت کرده و 48 بار به برجام(JCPOA) اشاره و استناد شده است.
امریکا با اقدامات اخیرش، نهایتا با زورگویی اگربتواند حرفش را به کرسی شورای امنیت برساند(که نخواهد توانست) همه چیز را بر می گرداند به همان حالتی که سال 1392 داشتیم.
[7] غلامحسین اسماعیلی از صدور رای پرونده اکبر طبری و دیگر متهمان خبر داد و گفت: بعد از برگزاری جلسات متعدد دادگاه کیفری یک استان تهران و استماع مدافعات متهمان و وکلای آنها، نهایتا دادگاه رای خود را در مورد پرونده اتهامی اکبر طبری صادر کرد.
وی با بیان اینکه رای هنوز غیرقطعی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است، ادامه داد: بعد از تصمیمگیری دیوان عالی کشور توضیحات بیشتری خواهم داد، ولی از آنجایی که برابر ضوابط و مقررات قانونی در فرآیند رسیدگی به پرونده، مجوزهای قانونی برای انتشار جزییات جلسه دادگاه و موارد اتهامی اعلام شده بود، مجاز هستیم که محکومیت صادره از ناحیه دادگاه را نیز اعلام نماییم.
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: اکبر طبری در این پرونده ۱۰ عنوان اتهامی داشت که در ۸ مورد دادگاه وی را مجرم شناخت، در دو عنوان اتهامی مجرمیت وی برای دادگاه به اثبات نرسید.
اسماعیلی افزود: اکبر طبری بابت تشکیل شبکه چند نفره ارتشاء با وصف سردستگی و اخذ رشوههای متعدد به ۳۱ سال حبس تعزیری و ضبط اموال ناشی از ارتشاء و انفصال دائم از خدمات دولتی و بیش از ۴۳۰ میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شده است.
سخنگوی قوه قضاییه یادآور شد: در عنوان اتهامی تحت عنوان پولشویی اکبر طبری به ۱۲ سال و نیم حبس تعزیری و قریب به ۶۰۰ میلیارد ریال جزای نقدی و ضبط اموال موضوع پولشویی محکوم شده است.
وی با اشاره به برخی از عناوین ضبط اموال ناشی از ارتشاء در پرونده، گفت: سه دستگاه آپارتمان مسکونی در برج روما در کامرانیه تهران که یک واحد به مساحت ۶۳۳ متر و واحد دیگر به مساحت ۳۸۸ متر و واحد سوم به مساحت ۳۸۰ متر که حکم ضبط آنها صادر شده است.
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: یک واحد آپارتمان در خیابان پاسداران در یکی از برجهای مجلل به مساحت ۶۳۳ متر از ناحیه دادگاه ضبط شده است.
اسماعیلی یادآور شد: ۵ قطعه زمین در شهرستان بابلسر که تبدیل به یک باغ ویلای بسیار بزرگ شده و ویلایی مجللی در آن ساخته شده هم مورد ضبط قرار گرفته است.
وی بیان داشت: یک قطعه زمین مشجر به مساحت ۱۶۷۵ متر در نجارکلای لواسان نیز مورد ضبط قرار گرفته است. همچنین یک واحد آپارتمان اداری به مساحت ۱۰۸ متر در مجتمع اداری سانا و یک قطعه زمین به مساحت ۳۰۰ متر در بلوار کریم خان زند و طبقات پنج و شش ساختمان احداثی در بلوار کریم خان زند به عنوان بخشی از اموال و وجوه ناشی از ارتشا است که از ناحیه دادگاه حکم به ضبط آنها صادر شده است.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: در مجموع این متهم به قریب به هزار میلیارد ریال جزای نقدی در حق دولت محکوم شده و علاوه بر آن به حدود ۱۷۹ میلیارد ریال ضبط وجوه نقدی ـ که بابت ارتشاء اخذ کرده و املاکی که اشاره کردم ـ محکوم شده است.
اسماعیلی بیان داشت: در شش مورد دیگر به تناسب با عناوین اتهامی دادگاه بر اساس ضوابط و مقررات قانونی، حکم به مجازات حبس و جزای نقدی صادر کرده است.
وی یادآور شد: در صورت قطعی شدن این دادنامه، بر اساس قانون مجازات اشد که سی و یک سال حبس و ضبط اموال ناشی از ارتشاء و جزای نقدی و انفصال ابد از خدمات دولتی است، قابل اجراست.
سخنگوی قوه قضاییه با اشاره به حکم محکومیت سایر متهمان این پرونده، تصریح کرد: فرهاد مشایخ فریدون به جرم مشارکت در تشکیل شبکه چند نفره ارتشاء با لحاظ مساعدت و همکاری که در کشف جرم کرده و با تخفیفات موردنظر دادگاه به ۱۵سال حبس تعزیری و جزای نقدی محکوم شده است.
وی افزود: در مورد رسول دانیال زاده به جرم مشارکت در شبکه ارتشاء به لحاظ اینکه بعد از تشکیل پرونده به کشور بازگشت و در فرآیند دادرسی شرکت کرد، دادگاه تخفیفاتی را اعمال کرده و با لحاظ این تخفیفات به ۱۵ سال حبس محکوم شده است.
اسماعیلی گفت: بیژن قاسم زاده سنگرودی به جرم تاثیر دادن نفوذ افراد و همچنین دریافت رشوه به انفصال دائم از خدمات دولتی و ۱۰ سال حبس تعزیری و ضبط مال ناشی از ارتشا و جزای نقدی و حمیدرضا علیزاده به اتهام مشابه به ۱۰ سال حبس تعزیری و ضبط مال ناشی از عمل مجرمانه و جزای نقدی محکوم شده است.
سخنگوی قوه قضاییه یادآور شد: دیگر متهمان این پرونده هم محکومیتهایی حاصل کردند و این بخشی که مورد رای قرار گرفته یک بخش پرونده است و بخش دیگر در همین دادگاه مفتوح است، به ویژه نسبت به کسانی که الان در خارج از کشور هستند دادگاه هنوز رای نداده و متعاقبا رای خود را صادر خواهد کرد. بخش سوم پرونده هنوز در دادسرا در مرحله تکمیل تحقیقات است و بعد از تکمیل تحقیقات چنانچه دادسرا عقیدهای به مجرمیت داشته باشد، پرونده را جهت ادامه رسیدگی به دادگاه ارسال خواهد کرد.